Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres, BM binasında düzenlediği basın toplantısında iklim değişikliği ile ilgili önemli açıklamalarda bulundu. Son günlerde dünya genelinde sıcaklıkların, daha önce hiç görülmemiş seviyelere ulaştığına dikkat çeken Guterres, 21 Temmuz tarihinin kaydedilen en sıcak gün olduğunu vurguladı. Guterres, “Bölünmüş dünyamızda birleştirici olan tek şey, hepimizin hissettiği artan sıcaklar.” ifadelerini kullandı.
Dünyanın dört bir yanında sıcaklıkların yükseldiğini belirten Guterres, bu durumun milyarlarca insanı etkilediğini ve sıcaklıkların bazı bölgelerde 50 dereceye kadar çıktığını dile getirdi.
ÖLÜMCÜL ETKİLERE KARŞI UYARDI
Guterres, Sahra Çölü’nün güneyinde, ABD’de, Suudi Arabistan’da ve Asya ile Afrika’nın çeşitli bölgelerinde meydana gelen sıcak hava dalgalarının ölümcül etkilerini gündeme getirdi. Bu süreçte bazı bölgelerde okulların kapandığını ifade eden Guterres, “Aşırı sıcaklar her yıl yaklaşık yarım milyon kişinin ölümüne neden oluyor.” bilgisini paylaştı. Bu sayının, tropik hortumların neden olduğu ölümlerden 30 kat daha fazla olduğunu da sözlerine ekledi.
Aşırı sıcakların temel sebepleri arasında fosil yakıt kullanımı ve iklim değişikliği olduğunu vurgulayan BM Genel Sekreteri, “Aşırı sıcak artık yeni bir norm haline geliyor.” dedi. Guterres, bu olumsuz etkilerin azaltılabileceğini ve ölümlerin önlenebileceğini belirterek, “Bugün, yeni bir küresel eylem çağrısında bulunuyoruz.” ifadelerini kullandı.
Özellikle toplumun en kırılgan kesimlerinin korunması gerektiğine dikkat çeken Guterres, sıcaklıkların herkes üzerinde eşit etki yaratmadığını, özellikle yoksul, hamile, kadın, engelli, yaşlı ve çocukların daha fazla risk altında olduğunu söyledi. Ayrıca işçilerin korunmasının da büyük önem taşıdığını belirtti. Guterres, küresel iş gücünün yaklaşık yüzde 70’inin aşırı sıcaklardan dolayı yüksek risk altında olduğunu ifade etti.
Guterres, ekonomi ve toplumların dayanıklılığını artırmanın gerekliliğine işaret ederek, iklim krizine yol açan sorunların köküne inmek gerektiğini vurguladı. “Semptomlarla değil, hastalığın kendisiyle mücadele etmeliyiz. Bu hastalık, kendi evimizi yakıp küle çeviriyor. Hastalığın adı fosil yakıtlara bağımlılık.” şeklinde konuştu.
Ülkelerin fosil yakıt tüketimini hızla sonlandırması gerektiğini belirten Guterres, dünya liderlerine bu konuda acilen harekete geçmeleri için çağrıda bulundu. “Mesaj açık: Hararet yükseliyor. Aşırı sıcaklar insanlar ve gezegeni doğrudan etkiliyor. Dünya, artan sıcaklıklarla mücadele etmek için çaba sarf etmeli.” diyerek sözlerini tamamladı.