Yüzbinlerce çiftçiyi doğrudan etkileyen fındık fiyatları nihayet açıklandı. Üreticilerin adil bir gelir elde etmesi ve fındık üretiminin teşvik edilmesi amacıyla belirlenmesi gereken fındık fiyatı, ne yazık ki beklentilerin altında kaldı. Geçtiğimiz yıl kilogram başına 84 lira olarak açıklanan fındık fiyatının bu yıl 160 liraya çıkarılması talep edilmişti; ancak üreticiler umduklarını bulamadı.
FINDIK ALIM FİYATLARI NE KADAR?
Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO), 2024/2025 dönemi için fındık alım fiyatlarını belirledi. Levant Kalite fındığın kilogramı 130 lira, Giresun Kalite fındığın kilogramı ise 132 lira olarak belirlendi. Bakanlığın üreticilere sunacağı alan bazlı destek, mazot ve gübre desteği ile birlikte düşünüldüğünde, levant kalite için ortalama fiyat 133 TL/kg, Giresun kalite için ise 135 TL/kg olacağı öngörülüyor. Ayrıca, yüksek randımanlı fındık için (50 randımanın üzerindeki her +1 randıman için) 1,30 TL/kg ilave fiyat verileceği açıklandı.
Üreticiler, 12 Ağustos’tan itibaren TMO iş yerleri ile www.tmo.gov.tr adresi ve e-devlet üzerinden randevularını almaya başlayabilecekler. TMO, kabuklu fındık alımlarına ise 19 Ağustos’ta başlayacak.
“FINDIK FİYATI 160-180 LİRA ARASINDA OLMALI”
CHP Trabzon Milletvekili Sibel Suiçmez, fındık üreticisinin emeğinin karşılanabilmesi için iller arasındaki farklılıkların göz önünde bulundurularak taban fiyatın en az 160-180 lira arasında olması gerektiğini savundu. Suiçmez, Meclis’te düzenlediği basın toplantısında, iktidarın üreticiyi cezalandırmak amacıyla FİSKOBİRLİK’i işlevsiz hale getirdiğini, yıllardır rekolteyi yüksek gösterip alım fiyatını düşürme politikası izleyerek fındık fiyatlarını ve üreticileri olumsuz etkilediğini ileri sürdü.
Suiçmez, fındık üreticisinin zarar ettiğini, tüketicinin yeterli fındık tüketemediğini belirterek, sözlerine şöyle devam etti: “Fındık üreticisi darda kalmasın, patron değil üretici kazansın. Bu nedenle, fındık üreticisinin taleplerini görmezden gelmeyin. Fındık fiyatını rekolteye göre değil, maliyet analizine göre belirleyin. Zorda kalan üreticiyi destekleyin, Tarım ve Ticaret bakanlıklarını fındığı pazarlamak için görevlendirin, ihracatta yeni ülkelere açılım sağlayın, en kısa sürede FİSKOBİRLİK’i mevcut siyasi vesayetten arındırın ve yeniden işlevsel hale getirin.”
Fındık hasadına çok az bir süre kalmasına rağmen fındık taban fiyatının henüz açıklanmamış olması dikkat çekiyor. Suiçmez, fındık üreticisinin emeğinin karşılanması için iller arasındaki farklılıkların gözetilerek taban fiyatının en az 160-180 lira arasında olması gerektiğini vurguladı. “Eğer fındık taban fiyatı belirttiğimiz rakamın altında olursa, Karadenizlinin buna cevabı çok sert olacaktır. CHP olarak üreticimizin yanında olmaya devam edeceğiz.” diye ekledi.
Ayrıca, Suiçmez, sahipsiz hayvanlara yönelik düzenlemeler içeren Hayvanları Koruma Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi’ni de eleştirerek, mevcut teklifte yer alan hükümler yerine sokak hayvanlarının korunması ve kontrol altına alınması için daha sürdürülebilir, bilimsel temellere dayalı çözümler geliştirilmesi gerektiğini ifade etti.