DOLAR 38,2453 0.07%
EURO 44,0883 -0.06%
ALTIN 4.219,120,24
BITCOIN 33366192,82%
İstanbul
19°

PARÇALI BULUTLU

  • Footer 3
  • Footer 3
  • Footer 3
  • Footer 3
  • Footer 3
  • Footer 3
  • Footer 3
Türkiye’den Almanya’ya İltica Taleplerinde Artış

Türkiye’den Almanya’ya İltica Taleplerinde Artış

ABONE OL
9 Kasım 2024 00:48
Türkiye’den Almanya’ya İltica Taleplerinde Artış
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Türkiye’den Almanya’ya İltica Talepleri Arttı

1 Ocak – 31 Ekim 2023 tarihleri arasında Türkiye’den Almanya’ya kaçak yollarla gelip iltica talep edenlerin sayısı 27 bin 494’e ulaştı. Ekim ayı yalnızca bu rakama 2 bin 726 Türkün eklenmesiyle dikkat çekti. Bu sayı, Türklerin Almanya’ya yasa dışı yollarla girişinin Afgan vatandaşlarını geçtiğini gösteriyor. Alman Göç ve Mülteciler Dairesi’nin (BAMF) verilerine göre, geçtiğimiz ay Almanya’ya 7 bin 543 Suriyeli gelirken, Türkler ikinci sırada yer aldı. Afgan vatandaşları ise 2 bin 320 kişi ile üçüncü sırayı aldı.

Savaş ve Rejimden Kaçış

Afgan vatandaşları, ülkelerindeki Taliban rejiminden kaçarak iltica talep ederken, Suriyeliler ise savaş bölgesinden kaçış gerekçesiyle iltica başvurusu yapıyor. Bu iki ülkeden gelen iltica taleplerinin yaklaşık yüzde 90’ı kabul ediliyor. Ancak Türk vatandaşları, iltica sürecinde ciddi zorluklarla karşılaşıyor. Yüzde 90’dan fazlası ekonomik sebeplerle Almanya’ya gelirken, siyasi iltica almak için çaba gösteriyor. Ne yazık ki, Türklerin iltica taleplerinin yüzde 92’si olumsuz yanıt alıyor.

Sınır Dışı Edilenler ve Geri Dönüş

Türkiye’nin savaş bölgesi olmaması, aynı zamanda NATO üyesi bir ülke olması ve AB’ye tam üyelik adayı olması gibi nedenler, Türk vatandaşlarının iltica taleplerine onay verilmemesine yol açıyor. Almanya’ya gelmeden önce başka bir AB üyesi ülkede kayıtlı olanlar, bu ülkelere geri iade ediliyor. Almanya’da iltica talep eden ancak başvuruları reddedilenler, hukuki süreçler tamamlandıktan sonra Türkiye’ye geri gönderilecek. Geçen yıl, Türkiye’ye veya geldiği ilk AB üyesi ülkeye sınır dışı edilen yaklaşık 4 bin 900 Türk’ten yarısından fazlasının yeniden yasa dışı yollarla Almanya’ya döndüğü tespit edilmiştir. Önümüzdeki aylarda Türkiye’ye sınır dışı işlemlerinin hızlanması bekleniyor. Ancak Alman hükümetindeki belirsizlik, iltica süreçlerini uzatacak gibi görünüyor.

Yasal Yollarla Almanya’ya Gelenler

Türk vatandaşlarının Almanya’ya gelişleri yalnızca kaçak yollarla sınırlı değil; yasal yollarla gelenlerin sayısı da artış gösteriyor. Eğitimli Türkler, nitelikli göçmen yasasından faydalanarak Almanya’ya geçiş yapmaya devam ediyor. Bu grubun önemli bir kısmını Türk doktorlar oluşturuyor. Son on yılda, en az 150 bin Türk, çalışmak amacıyla yasal yollarla Almanya’ya göç etmiş durumda. Ayrıca; İsviçre, Hollanda, Belçika, Fransa ve Avusturya gibi ülkelerde yaşayan Türklerin sayısındaki artış, yurt dışına beyin göçünün ulaştığı boyutları gözler önüne seriyor.


En az 10 karakter gerekli