AÇIK
İstanbul Ticaret Odası (İTO) Başkanı Şekib Avdagiç, odanın mart ayı meclis toplantısında yaptığı açıklamalarla küresel gelişmelerin ve iş dünyasının gündemindeki kritik konuları değerlendirdi. Avdagiç, Türkiye’nin geleceği açısından yeni dünya paradigmasının önemine dikkat çekerek, “Türkiye, büyük ve yerli savunma gücüyle, dirençli ve potansiyeli yüksek ekonomisiyle, jeostratejik konumuyla dünyanın iddialı üretim üslerinden biri olmaya adaydır. Türk iş dünyası olarak bu inancımız tam. Bu fırsatları, deneyimli devlet adamlarımızla birlikte doğru bir şekilde değerlendireceğimize inanıyoruz.” ifadelerini kullandı.
Avdagiç, yeni dünya düzeninde üretim süreçlerinin pahalı ülkelerden daha uygun lokasyonlara kaydığını vurguladı. Özellikle Çin ekonomisinin ucuz emekten inovasyona geçişiyle birlikte eski paradigmanın çatırdamaya başladığını belirtti. ABD ve bazı güçlü Batı ekonomilerinin, pazarlarını genişletmek için devasa Çin pazarına yönelmeye başladıklarını kaydetti.
ABD’nin dünya üzerindeki konumunu ele alan Avdagiç, “Dünyanın patronu olarak bilinen ABD, diplomasi ve yumuşak güç kullanımını bir kenara bırakarak, özellikle Trump’ın ikinci döneminde ‘kaba güç’ inşasına yönelmiştir.” dedi.
Avdagiç, Trump’ın Beyaz Saray’a dönüşüyle birlikte toprak iddiaları ve ekonomik tehditleri gündeme getirdiğini, Kanada, Grönland, Panama Kanalı ve Gazze Şeridi’nin doğrudan Amerikan kontrolüne alınmak istendiğini belirtti. İkinci Dünya Savaşı sonrasında güvenliğini Washington’a ve NATO’ya emanet eden Avrupa’nın, bu süreçte yeni bir güvenlik inşası arayışına girdiğini ifade etti.
“Bu süreçte Türkiye, önemli bir güç olarak öne çıkıyor.” diyen Avdagiç, Avrupa’nın güvenlik vizyonunun net bir şekilde ortaya konduğunu ve Brüksel’in, yani AB ülkelerinin, tedirginliğinin had safhada olduğunu söyledi. Ancak, ABD’siz bir NATO hayaline kapılan Avrupa’nın yeni güvenlik mimarisinin inşasında yeterince basiretli davranamadığını kaydetti. NATO’nun ikinci büyük gücü olan Türkiye’nin, Avrupa ve bölgenin güvenliği ile istikrarı açısından kritik bir rol üstleneceği açık bir gerçektir.
Avdagiç, geçmişte benzer tehditlerin olmaması nedeniyle Türkiye’nin Avrupa nezdindeki öneminin göz ardı edilmiş olabileceğini, ancak artık yeni bir dönemin başladığını vurguladı. “Türkiye, diğer birçok NATO üyesinin aksine, Varşova Paktı’nın dağılmasından sonra da silahlı kuvvetlere yatırım yaptı. Bu zorunluydu; zira Ortadoğu’daki istikrarsızlık, Ege’deki ihtilaflar ve sınırlarımıza yönelik terör tehdidi, bunu mecbur kılıyordu.” diye ekledi.
Avdagiç, Türkiye’nin son 20 yılda büyük başarılar elde ettiği yerli ve milli savunma sanayisi ürünleriyle dikkat çektiğini, birçok ülkenin ilgi odağı haline geldiğini belirtti. Türkiye’nin 2024 yılında 180 ülkeye 300’den fazla savunma ürünü ihraç etmesinin, bu alandaki başarısının somut bir göstergesi olduğunu ifade etti. “Yaşanan hızlı gelişmeler, Kuzey Atlantik İttifakı’nın çatırdamaya başladığını ve dünyanın jeopolitik ‘dehşet dengesi’ çağına girdiğini gösteriyor. Türkiye, bu çağın en önemli aktörlerinden biri olmaya adaydır. Bu durum, aynı zamanda Türkiye ekonomisi için büyük bir fırsat sunmaktadır.” şeklinde konuştu.
İTO Başkanı Şekib Avdagiç, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın belirttiği gibi, bu tarihsel sürecin Türkiye’nin Avrupa Birliği ile entegrasyonuna katkı sağlayabileceğine vurgu yaptı. Türkiye’nin, Avrupa ve dünyanın yeni güvenlik mimarisi açısından, her zamankinden daha önemli bir hale geldiği düşüncesini aktardı. Avdagiç, sözlerini şöyle tamamladı: